Blog

09/04/2020

Γιατί να Θηλάσω;

Συχνά ακούγεται ότι ο θηλασμός έχει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα! Ποιοι είναι, ωστόσο, οι λόγοι που κάνουν τον θηλασμό να πλεονεκτεί;

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος δίνει αρκετές απαντήσεις…

 

Για το Μωρό

Το μεγαλύτερο μέρος του μητρικού γάλακτος αποτελείται από νερό, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο της αφυδάτωσης για το μωρό, εφόσον, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, δεν του επιτρέπεται να πιει νερό.

Επίσης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, η σύσταση των οποίων είναι ιδανική τόσο για τα νεφρά και το συκώτι του μωρού όσο και για το ανώριμο, ακόμα, πεπτικό σύστημα, καθώς απορροφώνται εξολοκλήρου από το έντερό του. Συνεπώς, το μωρό χρειάζεται μικρότερη ποσότητα γάλακτος για να πάρει βάρος. Η ανάπτυξη του εντέρου και το αμυντικό σύστημα ενισχύονται ιδιαίτερα από τα νουκλεοτίδια, τα οποία είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικά για τα πρόωρα μωρά.

Μεταξύ των άλλων, τα αντισώματα που περνούν από την μητέρα στο μωρό της, οφείλονται, στις πρωτεΐνες, ενώ τα ένζυμα – ένα σημαντικό είδος πρωτεϊνών – βοηθούν στην καλή πέψη ώστε τα συστατικά του γάλακτος να απορροφούνται εξολοκλήρου από τον οργανισμό του μωρού. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα ένζυμα αλλά και τα αντισώματα, δεν μπορούν να κατασκευαστούν ώστε να εμπεριέχονται στο γάλα εμπορίου.

Μέσα στη μήτρα το έμβρυο ζει σε ένα περιβάλλον χωρίς μικρόβια. Μετά τον τοκετό έρχεται ξαφνικά σε επαφή με εκατομμύρια μικροοργανισμούς. Το ευαίσθητο και ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να μπορεί από μόνο του να παράγει αρκετά αντισώματα και να προστατεύει αποτελεσματικά τον οργανισμό από μολύνσεις. Το μητρικό γάλα και ειδικά το πρωτόγαλα, με τα αντισώματα που περιέχει, είναι το μόνο που γεφυρώνει την ευαίσθητη περίοδο, από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν προσβάλλονται πιο σπάνια από λοιμώξεις και αναρρώνουν πιο γρήγορα.

Αντίθετα με τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο μητρικό γάλα, εκείνες που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα ευθύνονται για πολλές αλλεργίες που εμφανίζονται για πρώτη φορά ανάμεσα στον πρώτο και τον έκτο μήνα.

Η λακτόζη, η κυριότερη πηγή ενέργειας για το μωρό, βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο μητρικό γάλα το οποίο περιέχει, επίσης, το ένζυμο λακτάση, το οποίο βοηθάει στην διάσπαση της λακτόζης στο έντερο του μωρού, καθιστώντας το μητρικό γάλα πιο εύπεπτο.

Οι υδατάνθρακες του μητρικού γάλακτος, περιέχουν ένα είδος «καλών» βακτηριδίων – τους γαλακτοβάκιλους – τα οποία ελαχιστοποιούν την ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων, τα οποία προκαλούν κωλικούς, γαστρεντερίτιδες καθώς και δερματικούς ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας. Το μητρικό γάλα είναι καθαρό. Επειδή βγαίνει κατευθείαν από το στήθος, αποκλείεται η πιθανότητα μικροβιακής μόλυνσης ή αλλοίωσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα

Τα λίπη του μητρικού γάλακτος είναι μακρά πολυακόρεστα λίπη και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και την καλή λειτουργία της όρασης.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ο θηλασμός έχει μακροχρόνια επίδραση στην μάθηση αλλά και στην γενικότερη πνευματική ανάπτυξη του μωρού. Τα παιδιά που θήλασαν 6 μήνες ή και περισσότερο, κατά μέσο όρο, παίρνουν γύρω στους 8,3 βαθμούς παραπάνω στα τεστ νοημοσύνης. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα ουσιώδη αμινοξέα και παράγοντες αναπτύξεως που περιέχονται στο μητρικό γάλα.

Άλλα μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του μωρού είναι ότι ο θηλασμός προφυλάσσει από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας! Πρωτεΐνες του μητρικού γάλατος, όπως η αδιπονεκτίνη, εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τα λίπη στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα της αδιπονεκτίνης έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, το διαβήτη τύπου ΙΙ, την ανοχή στην ινσουλίνη και τη στεφανιαία νόσο.Πέραν της αδιπονεκτίνης στο μητρικό γάλα υπάρχει μία ακόμη πρωτεΐνη, η λεπτίνη, η οποία επίσης βοηθά στη ρύθμιση του λίπους στο σώμα, ωστόσο η αξία της αδιπονεκτίνης κρίθηκε σημαντικότερη.

Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το βρέφος, και μάλιστα σε ιδανική αναλογία για τη σωστή του ανάπτυξη. Ωστόσο, εκτός από τα συστατικά του μητρικού γάλακτος, ολόκληρη η διαδικασία του θηλασμού είναι ευεργετική καθώς το μωρό καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια γυμνάζοντας, έτσι, τους μυς του προσώπου, πράγμα που έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανάπτυξη των οστών, στην οδοντοφυΐα και φυσικά στην ανάπτυξη του λόγου.

Τέλος αλλά ίσως κυριότερο…

Η ψυχική ανάπτυξη του μωρού, επηρεάζεται πολύ ουσιαστικά από το θηλασμό, καθώς το μωράκι σας έχει απολαύσει τη σωματική επαφή με τη μητέρα του κι έτσι μπορεί να αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να γίνει πιο γρήγορα ανεξάρτητο.

 

Για την Μητέρα

Κατά τον θηλασμό, οι πρωταγωνίστριες ορμόνες είναι η προλακτίνη (Η ορμόνη της μητρότητας) και η οξυτοκίνη (Η ορμόνη της αγάπης).

Αμέσως μετά τον τοκετό και κάθε φορά που μία γυναίκα θηλάζει απελευθερώνεται προλακτίνη στον οργανισμό της, η οποία ελέγχει την παραγωγή του γάλακτος. Όσο πιο συχνά θηλάζει η μητέρα το μωρό της, τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται, ενώ ταυτόχρονα η ποιότητα του γάλακτος προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού της.

Καθώς, λοιπόν, η προλακτίνη βοηθάει στην παραγωγή του γάλακτος, η οξυτοκίνη, βοηθάει στην απελευθέρωσή του από τον αδένα του στήθους.

Η οξυτοκίνη κάνει την μήτρα να συσπάται κατά τις ωδίνες του τοκετού, και συχνά λέγεται ότι λόγω της συγκεκριμένης ορμόνης η γυναίκα ξεχνάει τους πόνους του τοκετού και αντ’αυτών υπερισχύει μία γλυκιά ανάμνηση! Η ίδια ορμόνη είναι εκείνη που βοηθάει την μήτρα να επιστρέψει στην αρχική της θέση μετά τον τοκετό.

Γιατί την ονομάζουμε Ορμόνη της Αγάπης;

Η Οξυτοκίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται κατά τον οργασμό, τόσο στην γυναίκα όσο και τον άντρα, με σκοπό την συναισθηματική σύνδεση του ζευγαριού. Κατά την περίοδο της λοχείας παράγεται όταν το μωρό θηλάζει αλλά και… στο άκουσμα του κλάματος του μωρού (αντανακλαστικό έκλυσης της οξυτοκίνης)! Εκείνη κάνει ευκολότερη την προσαρμογή στην νέα κατάσταση και εντείνει τα συναισθήματα αγάπης και στοργής προς το μωρό. Συνεπώς συμβάλλει στο δέσιμο μητέρας – βρέφους, διευκολύνει την ανάπτυξη μιας βαθιάς σχέσης αγάπης και στοργής. Επίσης η σωματική επαφή και η ζεστασιά που απολαμβάνει το μωρό κατά το θηλασμό, δίνουν τις πρώτες γερές βάσεις της ψυχολογικής του ανάπτυξης. Έχει βρεθεί ότι αρνητικά συναισθήματα – όπως άγχος, φόβος, πόνος – αναστέλλουν την παραγωγή της.

 

Άλλα πλεονεκτήματα του θηλασμού για την μητέρα είναι…

Γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού αλλά και των ωοθηκών. Το λίπος που συσσωρεύτηκε στο σώμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καίγεται πιο εύκολα.

Επιπλέον, οι μητέρες έχουν πάντα το γάλα διαθέσιμο, στην κατάλληλη ποσότητα, σύσταση και θερμοκρασία. Τέλος, ο θηλασμός φέρνει την μητέρα σε μία κατάσταση χαλάρωσης και ευχαρίστησης, η οποία την προστατεύει από την επιλόχεια μελαγχολία και συμβάλει στην ψυχική της ηρεμία.

Ψυχολογία για όλους