Tα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους ή στο γάμο τους, συχνά βιώνουν σύγχυση, δυστυχία και συγκρούσεις. Ποιοι είναι οι λόγοι, όμως που ωθούν τα ζευγάρια σε αυτή την κατάσταση;
- Τα περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους κυρίως επειδή δεν έχουν σωστές μεθόδους επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι οι σύντροφοι μεταξύ τους αδυνατούν να κωδικοποιήσουν και να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα χωρίς να τα παρερμηνεύουν.
Όταν υπάρχει επικοινωνία μέσα στη σχέση αναμφισβήτητα εξασφαλίζεται η προσωπική εξέλιξη των συντρόφων, ενώ ο κάθε ένας διατηρεί την προσωπικότητά του, ανανεώνεται και αισθάνεται αποδεκτός.
- Επίσης, οι προσδοκίες που κάθε άτομο φέρνει στην σχέση δημιουργούν σημαντικά δυναμικά σε κάθε ένωση. Σχεδόν σε κάθε σχέση τα άτομα κάνουν κάποιες προβλέψεις σχετικά µε το πόσες ανάγκες τους μπορεί ο σύντροφός τους να ικανοποιήσει. Πολύ συχνά αυτές οι προσδοκίες (ή προβλέψεις) οδηγούν σε παραποιήσεις και μετατρέπονται σε µη ρεαλιστικές απαιτήσεις/προσδοκίες, οι οποίες προκαλούν αναπόφευκτα απογοήτευση και σύγχυση, γεγονός το οποίο συχνά σχετίζεται με αρνητικές αλληλεπιδράσεις (π.χ. εχθρότητα, ενοχλητική συμπεριφορά, κτλ..
- Ταυτόχρονα μπορεί να έχουν παραποιημένες αντιλήψεις. Αντιλήψεις δηλαδή οι οποίες βασίζονται στην λανθασμένη πληροφόρηση ή σε λανθασμένο τρόπο σκέψης και έχουν τις ρίζες τους συνήθως σε περιστασιακά γεγονότα, σε προκαταλήψεις και εσφαλμένες πεποιθήσεις του ατόμου. Π.χ.: “όλοι οι άντρες είναι οι ίδιοι” Σωστό: “όλοι οι άντρες είναι ίδιοι µε πολλούς τρόπους, αλλά, ωστόσο, κάθε άντρας είναι μοναδικός”.
- Τέλος, με την πάροδο του χρόνου, τα ζευγάρια καταλήγουν συχνά σε αρνητικά συμπεράσματα γύρω από την συμπεριφορά του συντρόφου τους, συνεπώς βλέπουν ο ένας τον άλλον μέσα από ένα εντελώς αρνητικό πρίσμα, το κάθε μέλος αρχίζει να επικεντρώνει την προσοχή του περισσότερο πάνω στις αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου του
ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ, ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΙΑΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ/ΣΥΖΥΓΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:
- Η αποφυγή ανάληψης προσωπικής ευθύνης,
- Έλλειψη αυτογνωσίας.
- Ο επανακαθορισμός των ρόλων και ειδικά του ανδρικού προτύπου.
- Η έλλειψη προσαρμοστικότητας στις ατομικές και οικογενειακές αλλαγές
- Η προτεραιότητα σε όλα τα οικογενειακά ζητήματα πλην της διαπροσωπικής σχέσης
- Η έλλειψη διαλόγου και διαχείρισης του θυμού και των συγκρούσεων.
- Η κατανόηση των εμπειριών του άλλου, πώς δηλαδή βιώνει αυτός προσωπικά και οπωσδήποτε διαφορετικά από τους άλλους, το κάθε περιστατικό.
Κάνοντας μία γρήγορη ανάγνωση στα παραπάνω, όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια οικεία σημάδια στις σχέσεις μας. Ποιος είναι, όμως, ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την σχέση μας;
Δυστυχώς αυτά είναι ερωτήματα που δεν έχουν μία κοινή απάντηση. Η κάθε σχέση μπορεί να γίνει δυσλειτουργική για διάφορους λόγους οι οποίοι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τα άτομα που έχουν αυτοί τη σχέση. Κάθε άτομο, όμως, είναι μοναδικό, με διαφορετικό (οικογενειακό, κοινωνικό, κ.α.) υπόβαθρο, προσωπικότητα, εμπειρίες, κτλ. Συνεπώς, οι απαντήσεις για τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζουν οι σχέσεις, δεν μπορεί να είναι κοινές. Επίσης, πολύ συχνά, καθώς τα άτομα είναι συναισθηματικά φορτισμένα δεν μπορούν να δουν καθαρά τις αιτίες του προβλήματος συνεπώς αποτυγχάνουν όχι μόνο να βρουν λύσεις γι’αυτό αλλά και να το χειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι το πλέον κατάλληλο άτομο ώστε να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να κατευθύνει κατάλληλα τα άτομα να το ξεπεράσουν ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην προσωπική τους εξέλιξη.