Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2009 (10,6%), κατά 6,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2008 (7,8%) και κατά 0,4 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (13,5%). Οι άνεργοι ανέρχονται πλέον σε 692.577 άτομα, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι νέοι σε ηλικία (άνω του ενός στους τρεις) και γυναίκες.
Όπως είναι, λοιπόν, εμφανές, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ημερών είναι η ανεργία. Πλέον τα ποσοστά ανεργίας έχουν αυξηθεί επικίνδυνα και πολλά είναι τα άτομα εκείνα που βιώνουν τις συνέπειες αυτού του φαινομένου. Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από πληθώρα πληροφοριών σχετικές με το θέμα, όμως λίγοι είναι εκείνοι που πιάνουν την «ψυχολογία» του ανέργου στην σωστή της βάση.
Ένας άνθρωπος άνεργος δεν αναζητάει μονάχα εργασία αλλά κυρίως ένα στήριγμα επιβίωσης, το οποίο προφανώς δεν είναι μόνο οικονομικό. Πολλές φορές τείνουμε να ξεχνάμε ότι μέσα από την εργασία μας αποκτούμε έναν τίτλο, έναν ρόλο, μία ταυτότητα, τα οποία μας συνοδεύουν γενικότερα στην ζωή μας. Ένα άτομο, λοιπόν, χάνοντας την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα, τείνει να χάνει , χρόνο με τον χρόνο, ακόμα και τον εαυτό του. Πιο συγκεκριμένα, η αυτοεκτίμησή του μειώνεται και αυτό έχει αρνητική συνέπεια στον αυτοσεβασμό του ή ακόμα και στην αξιοπρέπεια του ατόμου. Αισθάνεται ότι δεν είναι δημιουργικό, ότι χάνει μέρος του κοινωνικού του ρόλου, πολλές φορές αισθάνεται ότι δεν ανήκει σε κάποιο κοινωνικό σύνολο, η αυτοεικόνα του σταδιακά κλονίζεται, οι σχέσεις του γίνονται δυσλειτουργικές και τελικά χάνεται η ποιότητα ζωής του.
Είναι εύλογο, συνεπώς, το άτομο να κυριαρχείται από συναισθήματα όπως απογοήτευση, μελαγχολία, θλίψη, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, στρες, τα οποία τελικά μπορούν να καταλήξουν σε συγκρούσεις με τους οικείους, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και πολύ χειρότερα σε αγχώδης διαταραχές.
Το φαινόμενο της ανεργίας, συνεπώς, επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των άνεργων ατόμων τα οποία συχνά κρίνουν αναγκαία την υποστήριξη ενός ειδικού ώστε το άτομο να επανεκτιμήσει τα αίτια που τον έχουν οδηγήσει στην ανεργία, τις επιπτώσεις που έχει αυτή η κατάσταση στην αυτοεικόνα τους αλλά και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής τους. Έχοντας κατανοήσει τα παραπάνω, το άτομο είναι σε θέση να κινητοποιηθεί και πάλι αφού με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον ειδικό και την παροχή νέων κινήτρων μπορεί πλέον να σχεδιάσει εξ’ αρχής την καριέρα του έχοντας νέες προοπτικές.