Έχετε απορίες;
Στη συνέχεια δίνονται απαντήσεις σε 17 συχνές ερωτήσεις.
Έχετε απορίες;
Στη συνέχεια δίνονται απαντήσεις σε 17 συχνές ερωτήσεις.
Σε κάθε δεδομένη στιγμή περίπου 10 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού υποφέρει από κατάθλιψη, ενώ περισσότερο από 10 τοις εκατό υποφέρει από κάποια διαταραχή που σχετίζεται με το άγχος.
Ταυτόχρονα πολλοί άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μία ποικιλία προσωπικών δυσκολιών και ψυχολογικών προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με τις σχέσεις τους με τους άλλους, τη διατροφή τους, τη σεξουαλική τους ζωή, τις σωματικές επιπτώσεις του στρες ή ακόμη και με τη συνολική λειτουργία του εαυτού τους. Η συχνότητα και η έκταση των δυσκολιών αυτών καθιστά επιτακτική την ανάγκη για παρεμβάσεις αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας.
Παραδοσιακά διακρίνονται δύο μορφές παρέμβασης για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων: η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που βασίζονται σε διαφορετικές αρχές.
Η φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ χρήσιμη όταν το άτομο αντιμετωπίζει μία περίοδο κρίσης ή έξαρσης του προβλήματος, αλλά γενικά θεωρείται ότι η μακροπρόθεσμη χρήση φαρμάκων δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη. Η ψυχοθεραπεία παρότι έχει εξίσου καλή αποτελεσματικότητα με τα φάρμακα πλεονεκτεί ως προς τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος στο χρόνο.
Επίσης τα φάρμακα αρκετές φορές προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες και γενικότερα προάγουν την ψυχολογική εξάρτηση από μία χημική ουσία, καθώς το άτομο αποδίδει τη βελτίωση στην εξωγενή επίδραση της ουσίας που λαμβάνει. Τέλος τα φάρμακα δεν έχουν καμία χρησιμότητα σε μία σειρά προσωπικών δυσκολιών που δεν κατατάσσονται στις ψυχικές διαταραχές, όπως τα προβλήματα ζεύγους, αλλά και στην κατηγορία εκείνη των ψυχικών διαταραχών που αφορούν τη γενικευμένη λειτουργικότητα της προσωπικότητας του ατόμου.
Η ψυχανάλυση είναι μία από τις πολλές μορφές ψυχοθεραπείας που βασίζεται στη θεωρία του Freud, όπως και οι λεγόμενες ψυχαναλυτικές ή ψυχοδυναμικές ψυχοθεραπείες. O Freud και οι οπαδοί του άσκησαν για μακρό χρονικό διάστημα μεγάλη επίδραση στο χώρο της ψυχοθεραπείας.
Η θεραπεία που προσέφεραν ήταν μακροχρόνια και απαιτούσε συχνή επαφή του πελάτη με τον ψυχοθεραπευτή (διαρκούσε συνήθως χρόνια και απαιτούνταν δύο ή περισσότερες συνεδρίες την εβδομάδα) καθώς γινόταν προσπάθεια να εντοπιστούν οι ρίζες των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το άτομο ανατρέχοντας στην παιδική του ηλικία. Κατά συνέπεια, αυτές οι μορφές θεραπειών απευθύνονταν μόνο σε όσους είχαν την απαιτούμενη οικονομική ευχέρεια, ενώ παράλληλα οι θεραπευτές που ακολουθούσαν αυτήν την προσέγγιση δεν ενδιαφέρθηκαν αρκετά να αποδείξουν με επιστημονικό τρόπο την αποτελεσματικότητά της.
Ως αντίδραση στην έλλειψη επαρκών επιστημονικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητα της ψυχανάλυσης και των ψυχοδυναμικών ψυχοθεραπειών γενικότερα, κατά τη δεκαετία του ’50 και του ’60 αναπτύχθηκε μία νέα μορφή ψυχοθεραπείας που ονομαζόταν “Θεραπεία της Συμπεριφοράς”. Η προσέγγιση αυτή είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά: Έδινε έμφαση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών καθαυτών και βασιζόταν στα πορίσματα της επιστήμης της ψυχολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην επιστημονική τεκμηρίωση των χρησιμοποιούμενων τεχνικών.
Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο A.T. Beck εισήγαγε τη “Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία”, η οποία έδινε έμφαση στον τρόπο σκέψης του ατόμου. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι νοητικές λειτουργίες, δηλαδή το νόημα που δίνουμε σε μία κατάσταση, οι σκέψεις που κάνουμε γύρω από αυτή, οι νοητικές εικόνες που σχηματίζουμε, αλλά και οι γενικότερες αντιλήψεις και πεποιθήσεις μας καθορίζουν τη συμπεριφορά μας και τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία σύγκλιση της γνωσιακής ψυχοθεραπείας και της θεραπείας της συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σώμα κλινικής πρακτικής και θεωρίας που ονομάζεται “Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία”.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία υποβλήθηκε σε αυστηρότατο επιστημονικό έλεγχο και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία σε μία σειρά ψυχολογικών προβλημάτων όπως οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, η κατάθλιψη, οι διαταραχές διατροφής, οι διαταραχές προσωπικότητας, οι διαταραχές της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, η χρήση ουσιών, τα προβλήματα ζεύγους, τα σωματικά προβλήματα που σχετίζονται με ψυχολογικούς παράγοντες, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, η αντιμετώπιση των ψυχολογικών κρίσεων κ.ά.
Καθημερινά κατακλυζόμαστε από ποίκιλα συναισθήματα, ευχάριστα και δυσάρεστα. Σε κάποιες περιόδους της ζωής μας τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να επιμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα.
τότε χρειάζεσαι να απευθυνθούμε στον επαγγελματία ψυχολόγο.
Σίγουρα η οικογένεια, οι φίλοι, οι συγγενείς είναι σημαντικές πηγές βοήθειας, μερικές φορές όμως δεν αρκούν και πρέπει να συνδυαστούν με την επαγγελματική βοήθεια του ειδικού. Ο Ψυχολόγος επειδή είναι άγνωστος προς τον πελάτη είναι αντικειμενικός και στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους για την διάγνωση και την αποκατάσταση. Τέλος, ο Ψυχολόγος δεσμεύεται από το Ψυχολογικό απόρρητο. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η απόφαση να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό υποδεικνύει ότι είμαστε δυνατοί, αγωνιζόμαστε, έχουμε ελπίδες και όνειρα, θέλουμε να εξελιχθούμε και να αλλάξουμε τη ζωή μας ως προς το καλύτερο. Συνεπώς η απόφαση να επισκεφτούμε έναν ψυχολόγο αποτελεί μια σημαντική ένδειξη «υγείας».
Η αναγνώριση της ανάγκης σου για επαγγελματική βοήθεια είναι ένα πρώτο καλό βήμα προς την βελτίωση της ψυχο-σωματικής σου υγείας.
Μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορεί πράγματι να πάρει κανείς ουσιαστική βοήθεια σε μια ευρεία γκάμα προβλημάτων όπως είναι: η κατάθλιψη, οι συγκρούσεις στο γάμο, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, οι δυσκολίες στις σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, το άγχος και η συναισθηματική πίεση.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά στην εκπλήρωση των προσδοκιών μας για προσωπική ανάπτυξη κι αυτο-βελτίωση.
Γενικά, η ψυχοθεραπεία έχει πάντα σκοπό της να προσφέρει μια θετική, δημιουργική και βοηθητική εμπειρία στους ανθρώπους, και μπορεί άμεσα ή μεσοπρόθεσμα να χρησιμοποιηθεί αυτή η βοήθεια από τους ενδιαφερόμενους ώστε να καλυτερεύσουν δραστικά την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.
Κατά την διάρκεια των πρώτων συναντήσεων γίνεται η πρώτη εκτίμηση και η αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Στόχος είναι η συγκέντρωση πληροφοριών ως προς τα συμπτώματα αλλά και το ίδιο το πρόβλημα ώστε να γίνει σωστή διάγνωση. Δεύτερος άμεσος στόχος είναι να τεθούν κάποιοι στόχοι ώστε να αρχίσει η θεραπεία.
Ναι, όλα όσα συζητούνται στις συνεδρίες είναι άκρως απόρρητα. Οι ψυχολόγοι δεσμεύονται από τον κώδικα δεοντολογίας να διαφυλάξουν τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους, το πρόβλημα που τους απασχολεί και όσα συζητούνται στις συνεδρίες. Το ίδιο ισχύει και για τις σημειώσεις ή οποιοδήποτε άλλο υλικό χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για τον Ψυχολόγο.
Το κόστος θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό, την συχνότητα των συνεδριών και το είδος της θεραπείας (τηλεφωνική συνεδρία, ατομική ή ομαδική θεραπεία).
Το χρονικό διάστημα της θεραπείας εξαρτάται τόσο από την θεραπευτική προσέγγιση όσο και από την φύση του προβλήματος. Το Σ.Κ.Ε.Π.Ψ.Υ προτιμά την βραχεία θεραπεία επικεντρώνοντας στο παρόν και το ίδιο το πρόβλημα ώστε τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Το σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά τις περισσότερες φορές έχουν σημαντικά ποσοστά μονιμότητας.
Ο Ψυχολόγος μελετά και αξιολογεί τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ανθρώπου και εργάζεται με σκοπό τη βελτίωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα πλαίσια κάποιας διαταραχής αλλά και εκτός αυτής για τη βελτίωση της προσωπικότητας, των σχέσεων και της ποιότητας ζωής εν γένει σε απολύτως υγιείς ανθρώπους. Ο Ψυχολόγος δεν χορηγεί σε καμία περίπτωση φάρμακα.
Κάθε ψυχολόγος μπορεί να επιλέξει μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών μεθόδων και τεχνικών, ωστόσο κάποιοι κοινοί στόχοι της παρέμβασης θα μπορούσαν να είναι:
Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία παροχής θεραπευτικής βοήθειας, κατά την οποία χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές φροντίδας -κυρίως μέσω συνομιλίας-, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν βοήθεια με υψηλή αποτελεσματικότητα, μεγάλης διάρκειας, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως είναι συναισθηματική πίεση και ο πόνος, το άγχος, τα προβλήματα σε μια συντροφική σχέση, οι φοβίες, το ενδεχόμενο ή το γεγονός μιας σημαντικής απώλειας, ή μια κλινική συνθήκη (π.χ. διαταραχές προσωπικότητας).
Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση του εαυτού, καθώς και να βοηθήσει το άτομο να ανακαλύψει τους στόχους του. Το γεγονός ότι κάποιος αναγνωρίζει την ανάγκη του για βοήθεια και αναζητά επαγγελματική βοήθεια είναι σημάδι της εσωτερικής του δύναμης και της αποφασιστικότητας του/της να ζήσει μια παραγωγική και γεμάτη νόημα ζωή!
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράζεται το άτομο με τον θεραπευτή του, καθώς και οι επαγγελματικές τεχνικές και οι μέθοδοι που αυτός χρησιμοποιεί είναι στην ουσία πολύ μικρότερης σημασίας από ό,τι η ίδια η σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας που χτίζεται ανάμεσα στους δύο μέσα από την κοινή τους πρόθεση κι επιθυμία.
Ακριβώς επειδή η σχέση που πρόκειται να χτιστεί είναι τόσο καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε κάποιον ψυχολόγο με τον οποίον θα αισθανόμαστε άνετα και βολικά και από τον οποίον θα εισπράττουμε κατανόηση και φροντίδα. Καθώς η ψυχοθεραπεία προχωρά, και η εμπιστοσύνη εγκαθιδρύεται και δυναμώνει, θα το άτομο θα μπορεί να χρησιμοποιεί την σχέση του με τον θεραπευτή σαν ευκαιρία για να αποκαταστήσει σημαντικές αρνητικές συναισθηματικές εμπειρίες, και να μάθει να αντεπεξέρχεσαι με μεγαλύτερη ευκολία σε προβληματικές καταστάσεις που θα συναντά στη ζωή σου, στο παρόν και το μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σκόπιμα το άτομο καθιστά τον εαυτό του ευάλωτο μπροστά σε κάποιον άλλον άνθρωπο και καλείται με τη θέληση του να μιλήσει ανοιχτά για πράγματα που του προκάλεσαν ή του προκαλούν πόνο.
Εκείνο όμως που τελικά θα του επιτρέψει να επιχειρήσει και να πετύχει μεγάλες, θετικές και μεγάλης διάρκειας αλλαγές στη ζωή του είναι η εμπιστοσύνη –στην οποία στηρίζεται η ψυχοθεραπευτική σχέση- και η ασφάλεια που νιώθει να αποκαλύψει ελεύθερα τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά του συναισθήματα, καθώς επίσης και η γνώση του ότι μέσα στην ψυχοθεραπεία μπορεί να εξερευνήσει και να φωτίσει σε βάθος όλες τις πηγές των εσωτερικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων και των ανικανοποίητων περιοχών της ζωή του.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους απευθύνεται κανείς στον ψυχολόγο είναι οι εξής:
Συναισθηματικός Πόνος: Από καιρό σε καιρό όλοι μας ζούμε εμπειρίες που μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και πόνο. Κάποτε όμως η πίεση και/ή ο πόνος που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα επίμονος ή έντονος και μας εμποδίζει να λειτουργήσουμε όπως θα θέλαμε στην καθημερινότητά μας. Στη περίπτωση λοιπόν που βιώνεις θλίψη, πένθος, ή επίμονο άγχος, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις υποβόσκουσες συνθήκες – αιτίες που προκαλούν τις δυσκολίες σου, τα συμπτώματα που ένιωθες να ανακουφιστούν, και η συναισθηματική σου ισορροπία να αποκατασταθεί.
Θέματα σχέσεων: Η πίεση και το άγχος που αισθάνεσαι πολύ συχνά προέρχεται από δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στη σχέση σου με τον/ την σύντροφό σου, τον γονιό σου, το παιδί σου, κάποιον/ α συνεργάτη σου, ή γενικότερα κάποιον σημαντικό στη ζωή σου άνθρωπο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο να καταλάβεις τις ρίζες του αυτού του προβλήματος που αντιμετωπίζεις στις σχέσεις σου, και να αποκτήσεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι προκειμένου να βελτιώσεις τις σχέσεις σου, κάνοντας τες πιο ικανοποιητικές για σένα και για τον άλλον.
Προσωπική Ανάπτυξη – Αυτογνωσία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα εμπόδια που σε δυσκολεύουν να πετύχεις τους προσωπικούς, επαγγελματικούς, και κοινωνικούς σου στόχους και να γίνεις το άτομο που θα ήθελες να είσαι. Μολονότι μπορεί να είσαι ένας άνθρωπος χωρίς ανησυχητικά συμπτώματα ή δυσκολίες, μπορείς, με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου και τους άλλους, καθώς και τρόπους ώστε να ζεις την ζωή σου με μεγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση κι ευεξία.
Σεξουαλικά προβλήματα: Η δυσκολία να ικανοποιηθεί κανείς σεξουαλικά, και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι προβληματικές καταστάσεις που παρουσιάζονται πολύ συχνά στη ζωή μας. Παρόλη την φυσική αμηχανία που μπορεί κανείς να αισθάνεται όταν αποφασίζει να μιλήσει γι’ αυτά, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην κατανόηση και στην άμβλυνση των ψυχολογικών συνθηκών που παρεμβαίνουν κι εμποδίζουν την ομαλή σεξουαλική ζωή.
Δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων: Αρκετά συχνά η συναισθηματική πίεση ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στις σχέσεις σου μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικό αίσθημα ντροπής, σε ανεπαρκή επικοινωνία, σε ελλιπή διεκδικητική στάση & συμπεριφορά, ή/ και σε αδυναμία ελέγχου του θυμού. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις ή να ενισχύσεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις ικανοποιητικά στις πιο σημαντικές περιοχές της ζωής σου.
Πένθος: Το γεγονός ενός βίαιου αποχωρισμού σου από έναν σημαντικό σου άνθρωπο – μέσω χωρισμού, ή θανάτου- μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλο πόνο και να έρθεις αντιμέτωπος με τη δυσκολία σου να χειριστείς τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να βοηθηθείς σημαντικά στο να αντιμετωπίσεις την απώλεια.
Τραυματικές εμπειρίες, Βία, Κακοποίηση: Συχνά τα θύματα βίαιης συμπεριφοράς ή κακοποίησης διακατέχονται από πολύ έντονα συναισθήματα φόβου, θυμού, κι αβοηθησίας, που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά τους να ζήσουν μια ευχάριστη και λειτουργική ζωή. Η ψυχοθεραπεία είναι σε θέση να παρέχει ένα ασφαλές κι εμπιστευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να συζητήσεις όλα τα θέματα που αφορούν τις εμπειρίες θυματοποίησης, μαζί με έναν φροντιστικό, υποστηρικτικό άνθρωπο, τον ψυχοθεραπευτή σου, με τη βοήθεια του οποίου θα βρεις τρόπους να προχωρήσεις με μεγαλύτερη δύναμη κι αισιοδοξία στη ζωή σου.
Ψυχικές Διαταραχές: Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές όπως κλινική κατάθλιψη, διαταραχές άγχους, ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές κ.α.